Hans van Breukelen: "Een prachtige vertaalslag"

0
7913

[pull_quote_center]Voormalig doelman en huidig topspreker: “Een prachtige vertaalslag van voetbal naar het zakenleven.
Een prima, humoristisch en praktisch verhaal.”

Samen hebben we als gastsprekers invulling gegeven aan het Highopes-symposium ‘Voetbal en ondernemerschap’ en daarnaast onze boeken ‘Winnen’ en ‘Voetballend ondernemen’ aan elkaar overhandigd.

vid-ness048
Hans van Breukelen is voornamelijk bekend als voormalig keeper van FC Utrecht, PSV en het Nederlands voetbalelftal. Hij wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse keepers ooit.

Via jeugdclub BVC (Biltse Voetbal Club) kwam Van Breukelen bij FC Utrecht terecht. In het seizoen 1976/77 debuteerde hij in het eerste elftal. In het najaar van 1982 verhuisde hij naar het Engelse Nottingham Forest, waar hij twee seizoenen speelde.

In 1984 keerde Van Breukelen terug naar Nederland, waar hij een contract tekende bij PSV. Het was het begin van een bijzonder succesvolle periode in de carrière van Van Breukelen. Met PSV won hij zes landskampioenschappen, drie KNVB bekers en in seizoen 1987-1988 -als hoogtepunt- de Europacup I. De finale van de Europacup I werd uiteindelijk beslist met strafschoppen. Van Breukelen stopte de beslissende strafschop die werd genomen door Veloso (Benfica). Als in 2008 Edwin van der Sar, dan keeper van Manchester United, in de finale van de Champions League 2008 ook de finale beslist door de beslissende strafschop te stoppen spreekt hij van zijn “Hans van Breukelen-moment”.

Daarnaast was hij een van de belangrijkste spelers van het Nederlands voetbalelftal dat in 1988 Europees kampioen werd in toenmalig West-Duitsland. Hij speelde een belangrijke rol door in de finale een strafschop te stoppen. Door de beslissende momenten waarop Van Breukelen strafschoppen stopte, werd hij bekend als een echte strafschoppenspecialist. Dit kwam volgens hem door het “boekje van Reker”. Voormalig PSV-trainer en later algemeen directeur van PSV Jan Reker hield een boekje bij waarin hij opschreef in welke hoek tegenstanders van PSV en Oranje graag hun penalty schoten. Van Breukelen kwam in totaal tot 73 interlands.

Hij is nu een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter en te boeken via www.hansvanbreukelen.nl