Benno Schildkamp scoort met boek ‘Voetballend ondernemen’

Nederland heeft heel wat voetbalkenners, mensen die weten hoe een team moet worden samengesteld, hoe een team moet spelen. De voetbaldeskundigen staan langs de lijn in de rij om de strategie te bepalen.

Bij een bedrijf of onderneming ligt dat doorgaans heel anders. Daar bepaalt vooral de directie, de leiding, de bedrijfsstrategie en de samenstelling van het personeel. Toch is er sprake van enige overeenkomst tussen het voetbal en het bedrijfsleven. Op grond van zijn ervaringen als voetballiefhebber en zijn ervaring in management- en directiefuncties schreef de 43-jarige Benno Schildkamp ‘t boek ‘Voetballend ondernemen’.

Het boek bevat een bundeling van praktijkervaringen die de directeur van Food Connect Maaltijdservice met vallen en opstaan hebben gevormd. Aanleiding het boek te schrijven ligt voor hem besloten in de vraag die hij steeds weer krijgt voorgelegd bij gastlezingen over zijn bedrijfsstrategie bij businessclubs en congressen. In zijn boek neemt hij met praktijkvoorbeelden de lezer mee in een rondje langs de velden. Met overwinningen, maar ook met nederlagen in het bedrijfsleven. De anekdotes vormen de voedingsbodem van het door hem gepropageerde bedrijfseconomische organisatiemodel het, SaS-model, een Stadion als Spiegel. Het boek dat leest als een jongensboek is een eye-opener voor iedereen die met collega’s, klanten of management te maken heeft.

Schildkamp is geboren in Losser en woont nog net in de gemeente Losser. Aan de Glanerbrugstraat in Beekhoek-Glane voelt hij zich thuis. Zijn huis staat op Lossers grondgebied, het gras van zijn tuin maait hij in Glanerbrug. Hij voetbalde bij Avanti en studeerde bedrijfskunde. Zijn eerste bedrijfservaring deed hij als jongen op bij Paraat in Glanerbrug waar zijn vader bedrijfsleider was. Gevormd door zijn jarenlange evaring in verschillende branches in het bedrijfsleven ontwikkelde hij een productie- en bedrijfsfilosofie, het SaS-model. Niet de formule waarbij de directeur aan de top staat, gevolgd door de sectiehoofden, chefs en als laatste de werknemers, de zogenaamde kerstboomformule. In zijn veldopstelling gaat hij naar ‘n platte organisatie waarbij net als in een voetbalteam de linksback net zo belangrijk is als de rechter middenvelder of de spits.

De visie van Schildkamp staat haaks op de organisatietheorie die hijzelf ooit leerde. ‘Blijkbaar is mijn opstelling toch wel bijzonder en lijkt het op een schot in de kruising’, wijst hij naar de vele reacties uit de voetbalwereld als uit het bedrijfsleven. Het boek met voorbeelden van vallen en opstaan en met een lach en een traan, is een aanrader voor iedereen die op een sportieve en duidelijke manier leiding wil geven.