Avondje fluitend duopresentatie met Eric Braamhaar bij vv Valther Boys in Drente

Ze doen het eigenlijk al jaren, Eric Braamhaar en Benno Schildkamp: het verzorgen van lezingen over ondernemen. Beide Tukkers doen het met ontzettend veel plezier en hebben al menig voetbalvereniging bezocht.

Voetbal, want de lezingen zijn gericht op de overeenkomst tussen voetbal en het zakenleven: een erg mooie overeenkomst, zo bleek afgelopen donderdagavond in de kantine van Valther Boys in Valthe. Het thema was ‘Fluitend Ondernemen’.DSC_0017 Om klokslag acht uur begon de lezing, maar een half uur van tevoren waren de poorten van de knusse kantine in Valthe al geopend. Het was dan ook van tevoren aangekondigd: ‘inloop met koffie en tot ziens op 23 februari’. Velen gaven gehoor aan de niet-overbodige oproep, zo verraadde de vrij grote opkomst. De sponsorcommissie en de Club van 50 nodigden sponsoren, donateurs, leden van Valther Boys en van de Club van 50 uit. Ze zagen hun werk beloond en een man of 75 op de lezing afkomen. Ze vonden het erg interessant.

Niet alleen omdat een oud-topscheidsrechter acte de presence gaf, maar ook hoe succesvol te ondernemen en ze waren benieuwd wat nu de leuke ondertoon van beide sprekers in zou gaan houden. Dat bleek al gauw, want beide heren spraken alsof ze nooit anders hadden gedaan. Doodgewone mensen uit Twente die op luchtige, vlotte, maar zeker ook informatieve manier hun verhaal deden. Veel voetbal, veel kreten uit het zakelijk leven en veel grappen en grollen waren te horen, maar ook te zien, want tijdens de lezing zorgde het duo voor een prima afwisseling van gesproken woorden en leuke illustraties en bewogen beelden. Inzet was om te laten zien hoe ondernemers op een zo efficiënt mogelijke manier hun vak kunnen uitoefenen. Knelpunten werden laten zien, verbeterpunten, diverse voorbeelden van hoe het wel en niet moet en hoe het anders zou moeten.

Zeer regelmatig werden ook leuke fragmenten getoond en passeerden gebeurtenissen uit het (voetbal)leven van beide Twenten, want voetbal trok en trekt hen. Eric Braamhaar was scheidsrechter bij diverse grote wedstrijden, zoals interlands en vele Europese duels. Hij floot onder meer het fameuze duel tussen Lille en Manchester United en uiteraard ontzettend veel wedstrijden in de vaderlandse eredivisie. Benno Schildkamp voetbalde in zijn jeugdjaren. Hoewel hij bescheiden bleef was Hallvar Thoresen ooit zijn jeugdtrainer. Om toch maar weer eens een grap naar voren te halen had hij het over óp hoog niveau spelen’. Dat deed hij ooit met een jeugdteam in het Duitse Sauerland dat natuurlijk bekend staat om zijn heuvels en bergjes. Eric Braamhaar vertelde over Wayne Rooney en Ryan Giggs, die samen bij Manchester United speelden en dan ging het over een vrije trap die Giggs mocht nemen van Braamhaar, als hij hem maar naast schoot. Over grappen gesproken. Zo ging het door. Natuurlijk: grappen en grollen om de aandacht van de mensen vast te houden en ondertussen dermate goed kunnen presenteren dat de bedoelde boodschap er om heem wordt verteld. En zo bleef de aandacht er constant goed bij.

De aanwezige mensen lachten, begrepen de strekking, vernamen hoe op een geschikte manier te moeten/kunnen ondernemen, want de stof was vrij eenvoudig op te nemen door de kwaliteiten van beide sprekers. Ze wilden beide drie kwartier spreken. Dat werd iets meer. Van tevoren gaven ze het al aan. “Het kan ook wel een uur per persoon worden”, zie Schildkamp. En zo was het ook. Ze haalden het met gemak en dus werd de pauze niet na drie kwartier aangevangen, maar na dik een uur. Rond half tien ging het verder en was het rond half elf afgelopen. De aanwezigen konden daarna vele vragen stellen en maakten daar dan ook van die gelegenheid gebruik. Zowel Braamhaar als Schildkamp stonden de mensen prima te woord. Fluitend gingen ze daarna terug naar Twente. Dat deden de bezoekers ook: een fluitje van een cent door de fluitende wind.

Initiatiefnemer namens Valther Boys: Herman Boerman (TGV Logistics)

Bron: Dagindaguit.com, dagblad voor Drentse Hondsrug, Kanaalstreek en Veenkoloniën

Door: Gerry Grave 3 maart 2017