Afscheid van Noelle Aarts, hoogleraar communicatie universiteit Wageningen

Het is donderdag 8 november 2012, een uur of elf in de ochtend, met een volgepakte zaal in het circustheater Scheveningen, een humoristisch publiek en een toen nog redelijk onervaren spreker uit Twente.

Die dag was de start van een prettige band tussen een congresbezoeker uit het publiek, Noelle Aarts, en de spreker, want die laatste was ik.

AI snel na dat congres nam ze contact met me op en of ik met m’n verhaal iets voor haar wilde betekenen. Zelden heb ik zo’n enthousiaste, bevlogen en welbespraakte Feyenoord-supporter meegemaakt (al ver voor het kampioenschap van vorig jaar, dus een echte…).
En oh ja, deze doctor professor was ook nog hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Wageningen. Ze vroeg of ik voor haar studenten een gastcollege ‘Voetballend Ondernemen’ wilde verzorgen. Van ongeveer 100 minuten_ Pff.. _ga er maar aan staan. Maar die uitdaging ging ik graag aan en heb er nooit één moment spijt van gehad.

Het is intussen een jaarlijkse traditie geworden, waar ik naar uitkijk, en telkens als ik met m’n headset klaar sta om m’n presentatie te starten, is er altijd nog eerst het, voor mij, mooiste moment van dat college: de 10 minuten aftrap !warming up van Noelle, waarbij ze de studenten op haar eigen unieke wijze meeneemt in haar communicatie-passie.

Zo’n pragmatische benadering van Strategische Communicatie, en zo dicht bij de praktijk van alledag vind je niet vaak. En het mooiste is, het komt puur uit haar hart Ze is ontzettend betrokken bij het onderwerp en haar studenten. Je merkt het direct aan de reacties van de studenten die ze bindt met haar enthousiasme.

Niet  voor niets is ze terecht bekroond met vele prijzen, o.a. als do¬cent van het jaar en de meest inspirerende communicator van Ne¬derland, alhoewel ik stiekem vermoed dat het kampioenschap van Feyenoord dit voor haar nog overstijgt Maar ook al is een gegunde transfer voor ’n topper als Noelle best wel logisch, de studenten zullen haar missen, ik zal haar missen en voor de Universiteit van Wageningen is het een groot gemis. Maar uit het oog is nooit uit het hart, want hoe klinkt het ook weer in een bomvolle Kuip ? ‘You’ll never walk alonef!!
Noelle, bedankt en het ga je goed! Groet, Benno

Download artikel